Lidt fakta og historie om Fredbogård

Fredbogårds historie går helt tilbage til ca. 1300 tallet. Dronning Margrethe den 1. fik overdraget Fredbogård august år 1400, og gården var i dronningens og Danmarks riges eje i ca. 50 år. Siden da har gården været i adskillige bønders eje. Vi overtog gården i 1993.

Fredbogård har været en meget stor gård i Nordsjælland, hvilket man kan se, når man sammenligner alle gårdenes landgildeafgifter. Her kan man se, at der faktisk kun var en virkelig stor gård i sognet, nemlig Fredebogård, som ydede større kornskyld end f.eks hele Græsted by tilsammen.

Sandsynligheden taler for at vi her har ”den største gård” i sognet, og at ejeren i den ældre middelalder har været så magtfuld at han kunne bestemme sognekirkens placering i sognet.

Fredbogårds jorde på 65 ha. ligger fortrinsvis på den tørlagte Søborg Sø. Disse jorde er meget  frugtbare jorde. De kan være våde i regnfulde perioder, og derfor svære at køre på, men er ellers yderst velegnet til brødhvede og giver masser af frodigt græs som vi anvender til vinterfoder.

Fredbogård har vi siden 1993 været drevet som en økologisk kvæggård, med en ammekobesætning af racen Skotsk Højlandskvæg, på ca.45 køer med opdræt, hvilket er ca. 100 dyr. Samtlige marker er derfor hegnede, med en løbegang helt oppe fra ejendommen, så dyrene kan drives ud til en hvilken som helst mark, der ønskes.

I 1999 åbnede vi Frederiksborg amts første Gårdbutik. Herfra sælger vi Poda hegn, brugskunst og vigtigst af alt, vores økologiske oksekød fra vores besætning og andre økologiske vare.

Salget af kød og økologiske varer blev dog flyttet til vor butik i Gilleleje i 2003